/ Dlaczego warto pić wodę jonizowaną

DLACZEGO NALEŻY PIC ZJONIZOWANĄ WODĘ ALKALICZNĄ?

WSZYSCY MAMY ZBYT DUŻO KWASÓW

Często dziwimy się, że coraz więcej młodych ludzi, nawet dzieci, choruj e na choroby wieku podeszłego. Zanieczyszczone środowisko, nieprawidłowe nawyki żywieniowe, sytuacje stresowe pogarszają przemianę i przyswajanie substancji odżywczych.

 

Przeznaczenie wszystkich produktów spożywczych jest jednakowe – dostarczenie składników odżywczych i energii, potrzebnych do rozwoju i wzrostu organizmu. Różnica, w jakości produktów spożywczych jest określana ilością szkodliwych i zbędnych substancji, pobieranych z pokarmu przez organizm, w procesie metabolicznym. Czym wyższa jakość żywności, tym organizm otrzymuje mniej kwasów i większą ilość substancji mineralnych i alkalicznych, neutralizujących kwasy. Wybierając żywność, zawsze trzeba pamiętać: substancje zasadowe (alkaliczne) unieszkodliwiają kwasy i oczyszczają organizm, a substancje kwasowe – powodują zakwaszenie i zanieczyszczenie organizmu. Jedną z podstawowych zasad gwarancji dobrego zdrowia jest równowaga kwasowo-alkaliczna organizmu.

 

Nowoczesna dieta składa się głównie z pokarmu zakwaszającego nasz organizm. Są to produkty mięsne, produkty z białej mąki, ryby, pieczywo białe, słodycze, kawa, napoje alkoholowe, soki pasteryzowane, napoje gazowane itd. Lista produktów alkalicznych jest bardzo skromna: świeże owoce i warzywa, świeże soki owocowe, niegazowana woda mineralna. Jest oczywiste, że utrzymanie normalnej równowagi alkaliczno-kwasowej tylko dietą, jest zadaniem nieprostym.

 

Organizm stara się, powstałe w procesie przemiany materii kwasy, zneutralizować i usunąć z moczem, potem i wydychanym dwutlenkiem węgla. Aby te procesy przebiegały bez zakłóceń, z pokarmem i napojami musimy uzyskać odpowiednią ilość minerałów alkalicznych, z których najważniejsze to: potas, sód, wapń i magnez.

 

Niedobór substancji alkalicznych zwiększa kwasowość organizmu i zmniejsza zasadowość krwi. Dozwolony zakres wahań wskaźnika zasadowości krwi jest bardzo wąski: pH = 7,3-7,45. Nawet niewielkie odchylenia od tych wartości prowadzają do poważnych problemów zdrowotnych, a przy zwiększeniu się kwasowości krwi do pH = 6,95 człowiek traci przytomność i umiera. Dlatego, płynne pozostałości kwasowe, które mają wpływ na wskaźnik pH, organizm stara się przekształcić w stałe i zgromadzić je w różnych miejscach organizmu. Stałe substancje kwasowe nie mają bezpośredniego wpływu na wskaźnik pH, lecz mają na ogólny stan zdrowia. Zazwyczaj są kumulowane w warstwie tłuszczowej, zmniejszając w ten sposób ich wpływ na kwasowość organizmu. (Nagromadzenie tłuszczu, nadwaga jest często wynikiem gromadzenia nieusuniętych pozostałości kwasowych). Takie zanieczyszczenia kwasowe to także cholesterol, kamienie nerkowe i żółciowe, moczany, siarczany, fosforany.

 

Organizm, zwłaszcza w wieku ponad 45 lat, nie jest w stanie pozbyć się wszystkich zanieczyszczeń kwasowych. One ciągle gromadzą się w różnych miejscach ciała i organizm kwaśnieje. W miejscach, gdzie gromadzą się zanieczyszczenia kwasowe, ulega zakłóceniu krążenie krwi. Do narządów nie dostarcza się wystarczająco tlenu z krwią, ich funkcje są naruszane. Dlatego, gromadzenie zanieczyszczeń kwasowych jest przyczyną wczesnego starzenia się i jedną z głównych przyczyn wielu chorób degeneracyjnych.

 

Tajemnica dobrego zdrowia i długowieczności tkwi w zdolność organizmu do neutralizacji i pozbycia się tych zanieczyszczeń.

Początek różnych zachorowań

W przypadku niedoboru substancji alkalicznych, organizm „pożycza” wapń z kości. To może prowadzić do rozpoczęcia się takich chorób jak osteoporoza. W przypadku nadmiaru soli kwasu moczowego, rozwija się zapalenie stawów, dna moczanowa. W przypadku braku jonów wapnia, potrzebnych do neutralizacji nagromadzonych obok trzustki zanieczyszczeń kwasowych, zakłóca się produkcja insuliny i zwiększa się ryzyko rozwijania się cukrzycy.

 

Obecnie bardzo popularne są leki do regulacji kwasowości żołądka. Jednak, bardzo często przyczyną zgagi jest nie wzrost kwasowości żołądka, a nadmierna kwasowość całego organizmu.

 

Jedną z przyczyn wysokiego ciśnienia krwi jest to, że w kwaśnym środowisku krew gęstnieje. Zakłócany jest jej przepływ przez kapilary.

 

Pozostałości kwasowe gromadzące się w naczyniach krwionośnych mogą zakłócić dostarczanie krwi do mózgu. Organizm przykleja te cząsteczki do ścianek tętnic, a to ogranicza przeciek krwi, hamuje aktywność serca. W taki sposób zakłócane jest krążenie krwi, zaczynają się choroby serca, rozwija się miażdżyca. Zwiększone obciążenie fizyczne, sytuacj e stresowe, mogą spowodować znaczny wzrost ciśnienia krwi. Osadzone na ściankach tętnic substancje w takiej sytuacji mogą zostać z nich wypchane. W końcu, mogą zatkać naczynia krwionośne, dostarczające krew do mózgu. W taki sposób powstaje realne zagrożenie krwotoku śródmózgowego.

 

Jeżeli pijemy zjonizowaną wodę alkaliczną, pozostałości kwasowe są naturalnie rozpuszczane i łatwo usuwane przez nerki.

 

Zasady neutralizują kwasy

 

Z podstaw chemii wiemy, że zasady neutralizują kwasy. Po dotknięciu mięsa ręce stają się lepkie. Tłuszcz, który jest pochodzenia kwasowego, nie da się zmyć samą wodą Potrzebne jest mydło, które jest zasadą i neutralizuje tłuszcz, tylko wtedy ręce stają się czyste.

 

Większość z nas od czasu do czasu miewa bóle, występujące w różnych częściach ciała. Często ich powodem są skupienia zanieczyszczeń kwasowych, które u każdego gromadzą się w różny sposób. Objawy chorób pokazują, w których częściach organizmu są zgromadzone resztki kwasowe. Ważne jest zrozumieć, że zanieczyszczenia kwasowe, które są główną przyczyną chorób degeneracyjnych osób dorosłych, powstają ze wszystkich produktów spożywczych, niezależnie od ich jakości i ceny. Różni się jedynie ich ilość w każdym z produktów.

Nie powinno nas zaskoczyć poprawienie się ogólnego stanu zdrowia, gdy włożymy trochę trudu w zmniejszenie kwasowości organizmu. Woda alkaliczna (opisana w kolejnej sekcji) bardzo dobrze i skutecznie radzi sobie z tym zadaniem.

 

NAUKOWCY I EKSPERCI O ZAKWASZENIU ORGANIZMU

 

Większość chorób ma wspólną przyczynę, którą wielu naukowców nazywa naruszeniem równowagi kwasowo-alkalicznej. Skutkiem tego jest zbytnie zakwaszanie organizmu. Amerykański uczony Sang Whang analizując wpływ równowagi kwasów i zasad na zakwaszenie organizmu, opiera się na badaniach, o diecie współczesnej, prowadzonych na Uniwersytecie Kalifornijskim.

 

W epoce przed industrializacją gospodarki rolnej człowiek średnio spożywał 35 % mięsa i 65% substancji roślinnych. W tym okresie zawartość jonów substancji zasadowych, takich jak potas i sód, w spożywanym pokarmie była trzy-cztery razy wyższa niż obecnie. Zawartość jonów potasu w dziennej

normie pokarmu zmniejszyła się od 250 do 70 mg, a jonów sodu – od 220 do 50 mg. Przy niedoborze substancji zasadowych, kwasowe pozostałości nie są w pełni neutralizowane. To z kolei powoduje szybsze starzenie się organizmu i, niestety, „odmłodzenie” chorób.

 

Sang Whang tak opisał konsekwencje tego zjawiska: „… Oznacza to, że z wiekiem, powstaje zbyt dużo rodników (H+) kwasu i zbyt mało węglanów wodoru (HCO3

), co prowadzi do zakwaszania organizmu. Przypuszcza on, że starzejąc się organizm nieuchronnie kwaśnieje.

 

W 1933 roku dr hab. William Howard Hay w swojej innowacyjnej książce „Nowa Era Zdrowia” pisze, że nagromadzenie kwasów, powodujące zatrucie organizmu, jest przyczyną wszystkich chorób: „… twierdzenie, że wszystkie choroby, pomimo różnych ich objawów, są jedną chorobą, może wydawać się zaskakujące, ale tak naprawdę jest.”

 

Dr Susan Lark, wykładowca uniwersytetu i autor książki „Chemia Sukcesu”, powiedziała: „Cztery-sześć szklanek wody alkalicznej dziennie zmniejszy kwasowość organizmu. Wodę alkaliczną należy używać przy objawach takich chorób, jak przeziębienie, grypa czy zapalenie oskrzeli, to znaczy wtedy, gdy powstają przesłanki wzrostu kwasowości organizmu. Podobnie jak w przypadkach witamin C i E oraz beta-karotenu, woda alkaliczna działa jako przeciwutleniacz, ponieważ ma dużo wolnych elektronów. To pomaga zapobiec chorobom serca, zakłóceniom układu odpornościowego…”.

 

Autor książki „Odmłodzenie” Harald Tietz twierdzi, że stale pijąc wodę alkaliczną, zawartość pozostałości kwasowych może być zmniejszona do poziomu o wiele młodszego człowieka. A to odnawia funkcje naszego ciała.

 

Badania Dr Walter Irlacher nad wpływem wody alkalicznej na właściwość krwi oraz leczenie chorób wywołanych zwiększoną kwasowością organizmu lub zachorowań skomplikowanych spowodowały prawdziwą sensację w Niemczech. Badania naukowiec wykonała używając metody „badania krwi w ciemnym polu” („Dunkelfeldmikroskopie”).

img1

Na zdjęciu po lewej stronie – zdjęcie krwi zdrowego człowieka. Widoczne zgromadzenie nieusuniętych pozostałości. Na zdjęciu po prawej stronie – zmiany krwi po zakwaszeniu organizmu: sklejone krwinki czerwone, tj. zagęszczona krew.

 

Naukowiec D. Aschbach opublikowała dużo obiecujące wyniki badań klinicznych, przeprowadzonych w Berlinie, w klinice „Badań i praktycznego zastosowania płynów aktywowanych”, na temat wpływu wody alkalicznej na leczenie cukrzycy typu I i II. Pacjentom po terapii, gdy w ciągu 4-6 tygodni używali wody alkalicznej, konieczność wstrzykiwania insuliny zmniejszyła się do 70 %, a poziom glukozy we krwi zmniejszył się nawet do 30%. Po zakończeniu tego terminu i zaprzestaniu picia wody alkalicznej wskaźniki te obniżały się jeszcze przez 4-5 miesięcy. Dane te zostały potwierdzone badaniami naukowców Japońskich.

img2

Na zdjęciu po lewej stronie – patologiczny stan przyczepności erytrocytów pacjenta, chorego z drugim typem cukrzycy. Na zdjęciu po prawej stronie – krew tego samego pacjenta po 14 minutach po wypiciu wody alkalicznej (pH = 9): krwinki czerwone wolno pływają w krwioobiegu.

 

ZAKWASZENIE ORGANIZMU MOŻE BYĆ ZATRZYMANE

 

Na zakwaszenie organizmu wpływa stres, negatywne emocje, ciągły pośpiech, brak odpoczynku zbyt duże napięcie fizyczne i psychiczne, depresja. A więc, umiejętność rozluźnienia się i zapomnienia chociaż na chwilę, o problemach pozytywnie wpływa na funkcje całego organizmu.

 

Na zakwaszenie organizmu duży wpływ mają też nowoczesne nawyki żywieniowe. W większości krajów zachodnich zakorzeniła się dieta kwasowa. Tak jedzą nasi przyjaciele, w taki sposób obchodzimy święta. Zwiększając spożycie produktów alkalicznych (sałatki, owoce, warzywa oraz świeże soki z owoców i warzyw) powoli odbudowujemy odpowiednią równowagę kwasowo -zasadową.

 

Ostatnio popularna jest konsumpcja suplementów diety, które, używane stale, mogą uzupełnić organizm w elementy alkaliczne. Niestety, takie dodatki często nie są tanie i nie każdy może sobie pozwolić na stałe ich spożycie. Ponadto, występują przypadki, gdy w pogoni za korzyścią, jest podawana niepełna lub nawet błędna informacja.

Pij więcej wody, nie czekaj aż poczujesz pragnienie

 

Woda – podstawa życia. Rodzimy się posiadając więcej niż 90 % wody. Gdy rośniemy zawartość wody stale zmniejsza się. W wieku 70 lat wody w organizmie zostaje tylko około 60 %. Od tego, ile i jakiej wody pijemy, bezpośrednio zależy nasze zdrowie. Niestety, ostatnio staje się zwyczajem zamiast wody używać napoje gazowane, „doprawione” sztucznymi substancjami słodzącymi. Delektujemy się kawą, herbatami egzotycznymi itd. My już nie potrafimy pić wody. Właśnie wody, a nie ją zastępujących płynów. Niejeden twierdzi, że nie czuje potrzeby wypicia zalecanej dziennej normy: 2-2,5 litrów wody. Wodę pije się tylko wtedy, gdy odczuwane jest pragnienie. Jednak, w momencie poczucia pragnienia, w twoim ciele już brakuje od 0,5 do 1 litra wody. Dlatego, nasze komórki często są „suche”, a to komplikuje wszystkie procesy chemiczne naszego organizmu.

Woda, zanim stanie się głównym składnikiem płynu międzykomórkowego zostaje w organizmie przetworzona. Płyn międzykomórkowy oddziela każdą naszą komórkę, przekazuje do komórek substancje odżywcze i usuwa odpady procesów metabolicznych. Woda – to obwód elektryczny, przekazujący wiadomości do każdej części ciała. Zaletą wody, w porównaniu z pokarmem, jest fakt, że nadmiar wody jest z łatwością usuwany z organizmu.

Poddając wodę działaniu stałego prądu elektrycznego, uzyskiwana jest woda zjonizowana, posiadające wyjątkowe właściwości, które mogą znacznie poprawić procesy życiowe naszego organizmu.

 

img3
H2O ^ H+ + OH

 

Elektroliza wody – rozpad cząstek wody H2O, w wyniku przepuszczenia przez wodę stałego prądu elektrycznego. Podczas elektrolizy woda rozdziela się na dwie części: alkaliczną, w której dominują ujemne jony hydroksylowe OH, i kwaśną, w której dominują dodatnie jony wodorowe H+.

H2O ^ H+ + OH

 

Sole mineralne rozpuszczone w wodzie, w czasie elektrolizy także podlegają rozkładowi na posiadające dodatni ładunek jony metali (wapń, potas, sód, magnez) i posiadające ujemny ładunek niemetale (chlor, fosfor, siarka).

 

Po zakończeniu się procesu elektrolizy, parametry wody powracają do początkowych. W celu utrzymania osiągniętych właściwości na dłuższy czas są używane specjalne urządzenia – jonizatory wody. W tych urządzeniach, naczynie, w którym zachodzi elektroliza, jest podzielone specjalną membraną półprzepuszczalną na dwie sekcje. W każdej sekcji znajduje się jedna z dwóch elektrod (anoda lub katoda), przez które przepuszczany jest stały prąd elektryczny.

 

Przez membranę z lekkością przechodzą wolne elektrony i jony, ale nie mogą przedostać się o wiele większe cząstki wody. Z tego powodu po zakończeniu elektrolizy woda nie miesza się i w ten sposób są utrzymywane otrzymane właściwości.

 

Podczas elektrolizy katoda przyciąga dodatnio naładowane jony metali, a anoda jony ujemnie naładowane. Dlatego, w jednej sekcji naczynia, obok katody, skupiają się dodatnie jony metali takich jak potas, sód, wapń, magnez (zjonizowana woda alkaliczna). W innej (obok anody) skupiane są ujemno jony chloru, siarki, fosforu (zjonizowana woda kwasowa).

 

Zjonizowana woda alkaliczna, tak samo jak i kwasowa, otrzymuje i przez pewien czas utrzymuje właściwości, które ją całkiem różnią od siebie i od początkowych właściwości wody z kranu. To prowadzi do całkiem różnego użycia zjonizowanej wody alkalicznej i zjonizowanej wody kwasowej.

WŁAŚCIWOŚCI WODY ZJONIZOWANE J

 

  1. Wskaźnik pH pokazuje, w jakim stopniu każda substancja jest kwasowa (t.j. ile jonów H+ taka substancja posiada). Wartości pH mogą wahać się od 0 do 14.

img4

Gdy pH wzrasta od 7 do 14, wzrasta alkaliczność (wzrasta ilość jonów hydroksylowych OH i zmniejsza się ilość jonów wodorowych H+). Wartości wody alkalicznej najczęściej znajdują się w przedziale od pH=8 do pH=12.

 

Gdy pH zmniejsza się od 7 do 0, wzrasta kwasowość (wzrasta ilość jonów wodorowych H+ i zmniejsza się ilość jonów hydroksylowych OH). Wartości wody kwasowej najczęściej znajdują się w przedziale od pH=2 do pH=6.

 

Wiadomo, że płyny ustrojowe organizmu (oprócz kwasu żołądkowego) – krew, płyn międzykomórkowy, limfa – są lekko alkaliczne. Najważniejsze są parametry krwi. Organizm może odpowiednio funkcjonować, tylko wtedy, gdy krew jest lekko alkaliczna (pH= 7,35 – 7,45).

 

  1. Potencjał utleniania-redukcji (ORP) określa możliwość roztworu oddać lub przyjąć elektrony. Wartości ORP (mV) mogą być jak ujemne tak i dodatnie.

 

Ujemny ORP pokazuje, że w roztworze są wolne elektrony. Takie wartości posiada woda alkaliczna, która staje się „dawcą” elektronów. Im bardziej potencjał jest ujemny, tym w roztworze będzie więcej wolnych elektronów. Większa będzie też możliwość przekazania tych elektronów.

 

Dodatni ORP pokazuje, że w roztworze wolnych elektronów brakuje. Takie wartości posiada woda kwasowa. Im dodatni potencjał będzie większy, tym bardziej będzie zwiększać się właściwość do pobierania elektronów z innych substancji. Z powodu tego woda kwasowa posiada właściwości bakteriobójcze.

 

Wartości ORP w ciele ludzkim w zależności od narządu wahają się od +50 do -200mV. W tym samym czasie ORP wody pitnej (z kranu, studni, sprzedawanej w butelkach) i praktycznie wszystkich napojów gazowanych waha się w przedziale od +150 do +250 mV (Coca cola +350mV). Różnica w wartościach ORP płynów organizmu i płynów, które pijemy pokazuje, że aktywność elektronów w organizmie jest znacznie większa. Z tego powodu organizm musi wykorzystywać swą energię życiową dla korekcji ORP spożywanych napojów.

 

Wartości pH i ORP w wodzie alkalicznej są zbliżone do wartości płynów organizmu (krew, płyn międzykomórkowy, limfa). Powoduje to że woda alkaliczna, której pH =8,5 – 9,5 i ORP = -100 … -500 mV jest bardzo odpowiednia do picia. Wytwarzanie takiej wody zajmuje parę sekund w zależności od wybranej modyfikacji jonizatora wody. Dokładne parametry wody zjonizowanej są podawane w instrukcjach technicznych jonizatorów Biontech.

Zjonizowana woda alkaliczna jest odpowiednia dla codziennego picia, jako efektywny środek profilaktyczny (patrz. „Pięć zalet wody alkalicznej”). Rekomenduje się codziennie wypić nie mniej niż 2 – 2,5 litra zjonizowanej wody alkalicznej.

 

Wartości pH i ORP wody kwasowej pokazują, że woda ta jest odpowiednia tylko dla użytku zewnętrznego. Dodatnie wartości ORP wskazują na niedostatek elektronów. Woda kwasowa brakujące elektrony pobiera od mikroorganizmów, bakterii, patogenów, i w ten sposób je niszczy. Więc woda kwasowa jest wspaniałym środkiem bakteriobójczym.

 

PIĘĆ ZALET WODY ALKALICZNEJ

 

  • Przeciwutleniacz naturalny

 

 

Ujemny ORP (-150 -550 mV) – oznacza, że w wodzie alkalicznej są wolne elektrony, tj. elektrony, które mogą być przekazane. Ta właściwość jest szczególnie skuteczna przy neutralizacji szkodliwych skutków wpływu wolnych rodników.

Wiadomo, że wolne rodniki to cząsteczki, którym brakuje elektronu. Są to nadtlenki, cząstec zki tlenu bez jednego elektronu itd. W organizmie powstają one naturalnie, w procesie reakcji metabolicznych. Odpowiednia ilość wolnych rodników w organizmie jest niezbędna. Chronią one organizm od bakterii, wirusów, niszczą komórki zwyrodniałe. Problemy rozpoczynają się wtedy, kiedy powstaje nadmiar wolnych rodników, które w celu uzyskania brakujących elektronów, nieustannie atakują zdrowe komórki organizmu, a tym samym naruszają normalną ich działalność oraz powodują różne choroby. Mogą rozpocząć się niekontrolowane reakcje chemiczne, które stymulują rozwój nowotworów i innych chorób.

Pijąc wodę alkaliczną, organizm otrzymuje dodatkową ilość wolnych elektronów, które są absorbowane przez wolne rodniki. Ze względu na właściwości antyoksydacyjne wody alkalicznej są chronione zdrowe komórki, jest wzmacniany system odpornościowy organizmu.

 

  • Alkalizuje organizm

 

 

ALKALICZNE WARTOŚCI pH = 8,5 – 9,5 są najbardziej odpowiednie dla środowiska wewnętrznego organizmu. Płyny wewnętrzne, z wyjątkiem kwasu żołądkowego, a także narządy są lekko alkaliczne. Najbardziej alkalicznymi są narządy i krew noworodków (pH krwi= 7,45). Niestety, w procesie wzrostu i rozwoju organizmu, on staje się bardziej kwaśny. Alkaliczność krwi zmniejsza się, skupienia pozostałości kwasowych i związane z tym ryzyko chorób, rośnie, a niezbędne do zmniejszenia kwasowości minerały alkaliczne organizm może otrzymać tylko razem z odpowiednią żywnością i napojami.

W wodzie alkalicznej, jak mówi sama jej nazwa, oprócz jonów hydroksylowych znajdują się także, wymagane do neutralizacji pozostałości kwasowych, jony metali alkalicznych (wapnia, magnezu, potasu, sodu). Są one niezbędne w dość sporych ilościach dla prawidłowego funkcjonowania większości narządów. W wodzie alkalicznej brak kwasotwórczych resztek soli (chloru, siarki, fosforu, itd.). Pozostają one w wodzie kwasowej. Dlatego, codziennie pijąc wodę alkaliczną, organizm otrzymuje wystarczającą ilości minerałów alkalicznych, utrzymywane jest alkaliczne środowisko organizmu, zmniejsza się zakwaszenie organizmu, a tym samym wzmacnia się odporność organizmu na choroby.

 

  • Bezpośrednie absorbowanie

 

 

MNIEJSZE FORMACJE MOLEKULARNE. Cząsteczki wody alkalicznej są połączone w

znacznie mniejsze formacje (5-6 cząsteczek) niż zwykłej wody pitnej (10-13 cząsteczek). Dlatego, woda alkaliczna od razu przechodzi przez błony komórkowe i jest bezpośrednio angażowana w procesy metaboliczne (organizm nie potrzebuje dodatkowej energii na jej przetwarzanie!). Woda z takimi właściwościami znacznie lepiej nawadnia tkanki, rozpuszcza i usuwa najtrudniej osiągalne toksyny. Woda alkaliczna bardzo skutecznie neutralizuje i rozpuszcza skupione pozostałości kwasowe, które potem są łatwo usuwane przez nerki.

 

  • Bardziej ciekła

 

 

MNIEJSZE NAPIĘCIE POWIERZCHNIOWE. Napięcie powierzchniowe wody alkalicznej jest prawie dwa razy niższe niż wody wodociągowej. Oznacza to, że alkaliczna woda jest bardziej ciekła, „mokra”. Pamiętając to, że krew – to 90 % wody, łatwo zrozumieć, że gdy dostarczamy wystarczającą ilość wody alkalicznej, krew staje się bardziej ciekłą. Jest to bardzo ważne, ponieważ gdy organizm kwaśnieje, krew zagęszcza się, zakłóca się krążenie, zwiększa się zagrożenie powstania skrzepów krwi. Gdy pijemy wodę alkaliczną, krew staje się bardziej ciekłą w sposób naturalny.

 

  • Więcej tlenu

 

 

ZWIĘKSZONA ZAWARTOŚĆ TLENU. W wodzie alkalicznej dominują ujemne jony OH. Dlatego, pijąc wodę alkaliczną organizm otrzymuje proporcjonalnie dodatkową dawkę tlenu. A gdzie tlen, tam i życie, energia. Proces przemiany materii w dużym stopniu zależy od rodzaju środowiska, w którym odbywa się ten proces. W przypadku braku tlenu, węglowodany rozkładają się tylko częściowo, zaczyna się proces fermentacji. To jest bardzo ważne, bo wiemy, że rak rozwija się w warunkach, w których proces przemiany materii odbywają się w środowisku z niską zawartością tlenu.

 

W ciągu ostatnich 30 lat świat fascynują wskaźniki zdrowia populacji Japonii, Korei Południowej. W tych krajach są wprowadzane nowoczesne technologie poprawy jakości wody i jej wskaźników biologicznych. W Japonii prawie co piąta rodzina używa wodę alkaliczną. Każdego roku ta ogromna grupa użytkowników wzrasta o jeszcze jeden milion. W Japonii i Korei Południowej istnieją szpitale, w których zamiast drogich leków i antybiotyków często używana jest jak woda alkaliczna, tak i woda kwasowa.

Warto zauważyć, że siłą napędową tej rewolucji zdrowia są nie firmy farmaceutyczne czy też instytucje medyczne, a sami ludzie, którzy wybierają, w jaki sposób najlepiej zadbać o swoje zdrowie.

 

„Od rozmów o zdrowiu nikt nie stał się zdrowszym. Zdrowie staje się realne, gdy w tym celu coś robimy” (Ian Blair Hamilton)

 

Przegląd przygotował Telesforas Laucevićius

 

Więcej informacji w książce „Woda zjonizowana, życie bez chorób”, autorzy Telesforas Laucevićius, i prof. Stanisław Wiąckowski.

Call us! 607 257 677
503 121 028

Would you like a discount?
Get My 20% Off
we will send you weekly updates in your mailbox
Powered by Autience